Peab Byggsystem storsatsar på klimatförbättrad prefabbetong

Peab Byggsystem gör en storsatsning på klimatförbättrad prefabbetong. I januari lanseras två nya produkter: ECO-Prefab och ECO-Stomme. Produkterna reducerar koldioxidutsläppen med 35 procent jämfört med tidigare betongblandning.

Peab Byggsystem, en del av Peabkoncernen, är en av Sveriges ledande leverantörer av prefabricerade betongelement och stomsystem i betong. Efter årsskiftet kommer två nya klimatförbättrade produkter att lanseras, ECO-Prefab och ECO-Stomme. Produkterna reducerar koldioxidutsläppen med 35 procent jämfört med tidigare betongblandning, tack vare en högre andel slagg som bindemedel. 

- Att minska cementanvändningen i våra betongprodukter är avgörande för att vi ska nå vårt mål att vara klimatneutrala 2045. Tillsammans med vår satsning på att transportera byggelement på järnväg har vi nu ett branschledande prefabkoncept vad gäller både kostnadseffektivitet och klimatbesparingar, säger Carl Rülcker, ansvarig för Peab Byggsystem.

Den slaggprodukt som ska användas är Merit, som produceras vid Peab-ägda Swecems anläggning i Oxelösund. Merit tillverkas av slagg från SSAB:s ståltillverkning och är samma produkt som används i Swerocks prisbelönta produkt ECO-Betong, som kan ge koldioxidbesparingar på upp till 50 procent. Slaggen ger många kvaliteter förutom koldioxidbesparingen. Till exempel blir betongen tätare, ljusare och får längre livslängd.

- Vi är helt unika eftersom vi genom Peab har egen slaggproduktion och kan ta vårt klimatansvar för hela processen, från stålverk till färdig stomme. Med lanseringen av ECO-Prefab och ECO-Stomme stärker vi vårt helhetserbjudande avsevärt, inte minst för att kunderna får en lösning som passar perfekt med den fina klimatprestandan hos ECO-Betong, säger Carl Rülcker.

Produkterna kommer att lanseras i full skala i början av 2021.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Tobias Rönje, säljchef Skandinaviska Byggelement: tobias.ronje@byggelement.se