Nytt produktionsrekord i Hallstahammar

Mitt i pandemin kan det dyka upp riktiga glädjeämnen. Ett sådant kan nu Skandinaviska Byggelements fabrik i Hallstahammar bjuda på: Förra veckan slogs nytt produktionsrekord.

Trots tuffa omständigheter med 15 procents sjukfrånvaro kopplad till covid-19 och allmän smittspridning, så lyckades Skandinaviska Byggelements fabrik i Hallstahammar förra veckan producera håldäck som aldrig förr. Totalt producerades 4981 kvadratmeter – nytt rekord.

- Det känns verkligen jättekul att i den allvarliga situationen samhället befinner sig i ändå kunna prestera det här. Det är stort för oss, säger Johan Seljeson, platschef på anläggningen i Hallstahammar.

Rekordet har dessutom slagits på ordinarie arbetstid, det vill säga ingen övertid har behövts, och varken arbetsmiljö eller kvalitet har blivit lidande av den höga produktionstakten. Hur lyckades teamet med detta?

- Vi har generellt ett väldigt flexibelt arbetssätt i fabriken. Men när nu många kollegor var hemma på grund av covid, så insåg vi att vi behövde göra något extra för att klara produktionen. Vi har låtit folk växla mellan avdelningar och byta arbetsuppgifter i viss utsträckning även förut, så nu testade vi att göra ännu mer av det, säger Johan Seljeson.

Det tidigare rekordet, 4907 kvadratmeter, slogs så sent som vecka 39. Men Johan Seljeson skrattar åt frågan om när drömgränsen 5000 kvadratmeter kommer att passeras.
- Visst vore det roligt, det också. Men vi försöker alltid göra så mycket vi kan med de förutsättningar vi har, sen får man se vilken siffra det blir.