Håldäck - framtidens betongelement

På Skandinaviska Byggelement tillverkar och levererar vi håldäck - framtidens betongelement. Ett förspänt bjälklag med längsgående kanaler. Håldäck är en klar vinnare i längden!

För en större flexibilitet i konstruktionen är håldäck det självklara valet av bjälklag. Med spännvidder på upp till 18 meter är det idealiskt för byggprojekt som kontor, affärs- och industrilokaler samt hotell. Skandinaviska Byggelement storsatsar på håldäcksproduktion för att möta det behov som vi ser ligger framåt i tiden. Vår fabrik i Hallstahammar har under hösten 2017 genomgått en rad förändringar. Vi har arbetat med att förbättra och optimera vår tillverkningsprocess och har därmed nu en större produktionskapacitet i fabriken med kortare leveranstider som följd. Vi står nu redo inför 2018 med möjligheten att hjälpa fler kunder med deras byggprojekt och behovet av håldäck.

Att bygga med håldäck som bjälklag har många fördelar. Det passar utmärkt vid konstruktioner som kräver stora öppna ytor. Håldäck i sig kan klara långa spännvidder utan behov av extra bärande konstruktioner. Ett håldäcks längd kan anpassas helt fritt upp till maximal spännvidd vilket gör det till en mycket flexibel produkt.

Som betongprodukt har håldäck många goda egenskaper, däribland ljudisolering. Betongens tunga massa upptar ljudvibrationer från omgivningen och absorberar dem istället för att föra dem vidare. Håldäck, som är ett förspänt bjälklag med längsgående kanaler, är trots allt ett lätt bjälklag att arbeta med. Kanalerna bidrar till minskad materialåtgång vilket även gör det till ett kostnadseffektivt alternativ i projektets kalkyl.

För bästa kostnadseffektiva resultat tillverkar och levererar vi på Skandinaviska Byggelement kompletta stommar i prefabricerade betongelement, där håldäck utgör en viktig del. Stommens alla delar, från golv till tak, tillverkas industriellt och levereras monteringsfärdiga till byggplatsen.

Vårt stomsystem består av fyra delar; skalvägg/massivvägg, bjälklag, balkong och yttervägg. Dessa fyra komponenter bildar en stark och gedigen stomme till alla byggprojekt, stora som små. Tillverkning av produkter inom både hel- och semiprefab erbjuder stor variation och flexibilitet.