Byggelement levererar nytt håldäck åt Nordec

Byggelement är materialleverantör till bygget av Coops nya centrallager i Eskilstuna. Projektet är ett samarbete med byggbolaget Nordec. Lagerbyggnaden kommer att uppföras med Byggelements nyutvecklade bjälklag HDF 500 – ett håldäck som tål tyngre laster och längre spännvidder.

Byggelement ingår i Peab-koncernen och är en av Sveriges ledande leverantörer av prefabricerade betongelement. Byggelements senaste produkt är ett 500 millimeter tjockt håldäck som klarar tyngre laster och extra långa spännvidder. Håldäck har hittills tillverkats huvudsakligen i tjocklekar mellan 200 och 400 millimeter.
– Den nya tjockleken är ovanlig och det är få som erbjuder den. Att vi tagit fram den här produkten innebär att vårt sortiment blir komplett. Nu kan vi möta hela marknadens efterfrågan. Den första leveransen av HDF 500 går till Nordec, säger Mikael Wiksten, produktions- och utvecklingschef på Byggelement.

Som byggmaterial har håldäck flera fördelar.
– Produkten är ett hållbart alternativ eftersom den utnyttjar ett effektivt tvärsnitt som gör att det krävs mindre betong för att uppnå samma krav, vilket ger lägre koldioxidbelastning. Snabbt montage innebär dessutom kortare byggtider, säger Mikael Wiksten.

Efterfrågan på tjockare håldäck ökar och Byggelements satsning på HDF 500 är ett strategiskt val.
– En förutsättning för oss att få uppdraget från Nordec är att vi kan leverera den här produkten och vi har haft en bra dialog hela vägen, säger Mikael Wiksten.

– Med en mycket snäv tidsplan krävdes en leverantör som garanterat kan hålla tidtabellen, så att vi ska klara av montaget av hela stomkonstruktionen utan förseningar, säger Sampo Haapoja som är Business Area Manager på Nordec. Vi är först ut med att använda den nya HDF 500, men vi känner oss helt trygga då vi sedan tidigare vet att Byggelement är en leverantör att lita på.

Coops centrallager beräknas vara i full drift andra halvåret 2024. Byggnadens totalyta blir 109 000 kvadratmeter. Byggelement kommer att leverera över 30 000 kvadratmeter bjälklag av olika tjocklekar till detta projekt.