Byggelement i stor affär med Botrygg

Byggelement har fått i uppdrag att under hösten 2021 vara materielleverantör till uppförandet av Brf Skogsvallen i Linköping. Projektet är ett samarbete med byggbolaget Botrygg som kommer att resultera i 136 nya lägenheter.

Byggelement ingår i Peab-koncernen och är en av Sveriges ledande leverantörer av prefabricerade betongelement. Samarbetet med Botrygg innebär produktion och leverans av cirka 6 300 kvadratmeter skalvägg och 13 500 kvadratmeter plattbärlag. Slutresultatet kommer att bli 136 nya lägenheter i Södra Hjulsbro i Linköping. Företaget kommer dessutom leverera drygt 2 500 kvadratmeter balkonger.
– Det är väldigt många balkonger för ett projekt av den här storleken. Det känns bra att bygga stora utomhusytor eftersom det är attraktivt för de boende, säger Joacim Hamegård som är projektledare på Byggelement.

Betongelementen som används är så kallad semiprefab. Det innebär att de inte är fullgjutna vid leverans utan gjuts färdiga på plats. Det sänker vikten och effektiviserar transporten. Peab har som mål att vara klimatneutralt år 2045 och som ett led i detta kommer den nya produkten ECO-prefab att användas vid bygget av Brf Skogsvallen. Det innebär en minskning av koldioxidutsläppen med upp till 35 procent jämfört med tidigare betongblandning.
– Som bindemedel använder vi en slaggprodukt från ståltillverkning. Det är inte bara bättre för miljön utan förlänger dessutom betongens livslängd och gör den ljusare och tätare. I dagsläget har vi 30 procent slagg i våra klimatförbättrade produkter, vilket är mer än de flesta av våra konkurrenter, säger Joacim Hamegård.

Han lyfter fram det goda samarbetet med Botrygg.
– Vi har utvecklat en väldigt bra relation med Botrygg som är en återkommande kund. Vi vet vad de efterfrågar och vi kan erbjuda just det, avslutar Joacim Hamegård.