Utomhusmuseer

I Södra Sverige uppfördes 12 minimuseer utomhus. Byggelement fick uppdraget att tillverka och montera dessa museer.

Sommaren 2014 fick vi fick ett specialuppdrag.

I Södra Sverige öppnades tolv minimuseer utomhus. Byggelement fick uppdraget att tillverka och montera dessa museer i betong.

Det är länsstyrelsen i Skåne, Halland och Kalmar som tillsammans med Kristianstad Vattenrike och Lunds universitet har fått i uppdrag av EU att återställa några av de mest värdefulla markerna i södra Sverige genom att skapa utomhusmuseer.

Syftet med utemuseerna är att informera allmänheten om sandmarkernas värden och det rika växt- och djurliv som finns där.

Det första museet öppnade i Rinkaby utanför Kristianstad. Ett 3,2 ton tungt stenmonument finns nu med information om det unika naturlivet, både i text bild och ljud.

Byggelement har i fabriken i Ucklum tillverkat jättestenar med grafisk betong som utgör museet. Grafiken i betongen åstadkommer man med hjälp av en tunn film som är belagd med ett retarderande medel i önskat mönster. Effekten blir som en typ av etsning i betongytan. Det retarderande medlet hindrar betongens yta från att härda. Det innebär i sin tur att en grövre struktur framträder där medlet verkat, förklarar Andreas Ryrbo, produktionschef på Byggelement.

– Det skall vara enkelt, tåligt och underhållsfritt då de sitter uppe i utsatta miljöer. För oss är detta ett spännande sidoprojekt med en utmanande tillverkningsmetod och redan nu har vi fått beställning på 12 enheter, sa Andreas Ryrbo i projektets start.

Ett år senare, sommaren 2015, var det dags att montera ytterligare fyra stycken av de 12 utomhusmuseerna.